szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Leggyakrabban a megmaradt ételeket öntjük oda.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

Jelentős kárt okozhatnak a víz- és szennyvízhálózatban, ha olyan hulladékot öntünk a lefolyóba, amit nem szabadna. A konyhai ételmaradékok esetén vagyunk a legóvatlanabbak. Bár a megkérdezettek több mint a fele (53,6 százaléka) – nagyon helyesen – soha nem önt háztartási hulladékot a lefolyóba, 7 százalékuk kifejezetten gyakran teszi ezt – derül ki a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) és a WWF Magyarország felméréséből.

A felmérést végzők arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire tudatosan használjuk a lefolyónkat, azaz a mosdót, a WC-t, a mosogatót, hiszen jelentős hatása van a szennyvízhálózatra és később a tisztított vízre is, hogy mi magunk mit öntünk ide.

Az ételmaradékokhoz képest valamelyest jobb a helyzet a háztartási zsírok, olajok és vegyszerek tekintetében, hiszen ezeknél háromból két ember már nem a lefolyóba önti azokat.

A lejárt szavatosságú gyógyszerek esetében járunk el a leghelyesebben, ugyanis ezek esetében szinte mindenki (95 százalék) külön gyűjti azokat – és nem a lefolyóba önti.

MTI Zhvg

Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

A magyar háztartások elméletben fontosnak tartják a környezetet kímélő megoldásokat, azonban a háztartási eszközeik kiválasztásában és a szokásaikban nem mindig tartják szem előtt ezeket az értékeket - derült ki az IKEA svéd lakberendezési vállalat megbízásából készült felmérésből.