szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egymillió eurót fogadott el Bogdan Olteanu azért, hogy győzze meg a kormányt, ki legyen a Duna-delta kormányzója – mondta ki jogerősen is a bíróság.

Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt Bogdan Olteanut, a román képviselőház volt elnökét, a Román Nemzeti Bank egykori kormányzóhelyettesét.

A korrupcióellenes ügyészség azzal gyanúsította meg, hogy 2008-ban a képviselőház elnökeként egymillió euró kenőpénzt fogadott el Sorin Ovidiu Vantu üzletembertől azért, hogy járjon közbe a liberális kormány tagjainál és győzze meg őket, hogy egy ismert rádióst, Liviu Mihaiut nevezzék ki a Duna-delta kormányzójává. A Duna-delta Románia egyik legismertebb természetvédelmi övezete, népszerű turistaközpont.

Az ügyészség szerint a csúszópénzt egy ciprusi bankból utalták át egy amerikai vállalat bulgáriai számlájára, ahonnan három részletben vették ki készpénzben, és vitték el Bogdan Olteanu irodájába. A román sajtó szerint Mihaiutól a kinevezésért cserébe két úszó benzinkút környezetvédelmi engedélyezését várta el Vantu, amit az új kormányzó mandátuma második hetében jóvá is hagyott. Vantut többször is elítéltek sikkasztásért és pénzügyi bűncselekményekért.