szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A külügyminiszter szerint Magyarország olyan helyzetben van, hogy tud segíteni más országoknak, azonban konkrét választ arra nem adott, hogy hány gépet szeretnének értékesíteni.

Valóban engedélyt kaptak a magyar nagykövetségek arra, hogy "ha helyben lélegeztetőgépet akarnak venni, vagy segítséget kérni, erről lehet tárgyalni" – erősítette meg ismét a hvg.hu információját Szijjártó Péter az ATV.hu-nak.

A külgazdasági és külügyminiszter azonban hozzátette, hogy az eladásokról való döntés nem az ő reszortja, az operatív törzsnek van hatásköre arra, hogy a tranzakciót engedélyezze, vagy tiltsa. Minden esetben, ha jön vételi szándék vagy segítségkérés, "becsatornázzuk az operatív törzshöz, és ők eldöntik, hogy az adásvétel, vagy a segítség mehet-e" – mondta.

Szijjártó szerint tavasszal vérre menő küzdelem folyt a lélegeztetőgépek beszerzéséért – ezzel magyarázták azt a kifejezetten furcsa piaci logikát, hogy minél többet vásárolt az ország, annál drágábban tudta csak megtenni. Azért döntöttek amellett, hogy annyi gépet hoznak be, amennyit csak tudnak, mert nem akarták viszontlátni a dél-európai országokból ismert viszonyokat. Olaszországban tavasszal beteltek az intenzív osztályok, az orvosoknak pedig elegendő gép hiányában dönteniük kellett arról, hogy kit fognak lélegeztetőgépre kötni, és kit nem. "Aki nem volt benne, annak fogalma sincs arról, az ellenzéknek, újságíróknak, hogy mi küzdelmeket kellett azért folytatni, hogy (...) a védekezéshez szükséges eszközöket behozzuk" – mondta Szijjártó.