szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyhetes betéti tender kamata lesz igazán fontos, nem az alapkamat – figyelmeztetett nemrég az MNB. Most döntöttek az egyhetes betét kamatáról, de a forint ennek ellenére is alig jutott a 369-es szint alá.

A Magyar Nemzeti Bank már korábban jelezte, hogy nem arra kell igazán figyelni, milyen kamatkondíciókat határoz meg a Monetáris Tanács, hanem azt, hogy az igazgatóság milyen kamatot ad meg az egyhetes betéti tenderre. Most meghozták a döntést: nem változott az egyhetes betét kamata, 0,75 százalékos maradt.

Ez azt jelenti, hogy az egyhetes betétet már hatodik hete az alapkamattól elszakított kamaton fogadja be az MNB – a szeptemberi döntés a piaci szereplők véleménye szerint burkolt kamatemelés volt, hogy 0,15 százalékkal az alapkamat fölé vitték ezt a mutatót.

A forintárfolyam érdemben nem változott a döntés után.

A reggeli kisebb erősödés eltűnt a tőzsdenyitás után, a nap jelentős részében 368,5-369 forint között mozgott egy euró ára, a napi mélypont eddig 369,1 volt.

Ez egy hajszálra van a történelmi mélyponttól: április 1-jén rövid időre 369,5 forintba került egy euró. A rövid mozgásokat kiszűrő mutató, a napi középárfolyam szerdán már rosszabb volt az április 1-jinél, 367,04, a csütörtöki ennél is rosszabb lehet, ha nem lesz nagy változás a nap második felében.

Frissítés: közel félórával a döntés után erősödni kezdett a forint, egyelőre 368,0-ig jutott.

Kovács Gábor Gazdaság

A jegybank Monetáris Tanácsa: Ne ránk figyeljenek!

Nem a Monetáris Tanács által meghatározott kamatkondíciókkal, hanem az igazgatóság által meghatározott egyhetes betéti tender kamatával avatkozik be a jegybank, ha kell. Ezt egyelőre az alapkamatnál magasabban tartják, és csak az infláció számít.