szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az 50 legnagyobb bank gyakran támogat környezetszennyező projekteket egy friss kutatás szerint, pedig néhány belső szabállyal könnyedén meg is akadályozhatnák ezt. Persze csak akkor, ha van erre irányuló akarat.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A pénzügyi szektor jelentős szerepet tölt be a fajok tömeges kipusztulásában, az emberi, valamint a kisebbségek jogainak megsértésében - állapította meg a Bankrolling Extinction című kutatás, amelyben a pénzügyi szektor környezetre gyakorolt hatását vizsgálták.

Az általuk vizsgált 50 globális bank (így a Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase, Mizuho Financial, Wells Fargo, BNP Paribas, Mitsubishi UFJ Financial, HSBC, SMBC Group, Barclays)

összesen 2,6 ezer milliard dollárnyi finanszírozást nyújtott csak egy év alatt 2019-ben olyan tevékenységekre (például fosszilis tüzelőanyagok kitermelésére, mezőgazdaságra, infrastrukturális fejlesztésekre és logisztikára), amelyek bizonyítottan csökkentik a biodiverzitást.

Az értékelt bankok egyike sem döntött úgy, hogy megfelelő, hatékony rendszert, vagy szabályozást vezet be a hiteleik biodiverzitásra gyakorolt hatásának nyomon követésére vagy mérésére, így ebből kifolyólag ezek leállítására sincs semmilyen eszközük - állapították meg a kutatók, akik szerint ilyen lépések megtételével a pénzügyi szektor jelentős szerepet játszhatna a biológiai sokszínűség megőrzésében.

Nyitókép: Paul Hilton/Greenpeace