Törtek-zúztak az újraválasztott Parragh László irodája előtt

mkik tunti-04-BS
2020.10.29. 18:14 Módosítva: 2020.10.29. 18:19
A biztonsági őrök ugyan beengedték a civilek képviselőit, hogy átadják a több mint 11 ezer aláírást kapott petíciót a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, hogy háromról legalább hat hónapra hosszabbítsa meg az álláskeresési járadék folyósítási idejét. Majd kisebb dulakodás tört ki a helyszínen, amikor a kétségbeesett álláskeresők a történetekeit is szerették volna Parragh Lászlóhoz eljuttatni.

Kisebb balhé tört ki ma a Szabadság téri Bank Center épülete előtt, ahova először a Készenléti Rendőrség két munkatársa érkezett meg kérdezősködni, miután meglátták, hogy Parragh László portréja, három nagyobb malacpersely és egy kalapács társaságában egy kisebb társaság készül valamire. 

Majd az akciónak az épület – ahol a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének irodája is található – biztonsági emberei próbáltak némi dulakodással véget vetni.

Ahogy azt a megmozdulást szervező az aHang nevű civil platform munkatársai megfogalmazták, a malacperselyek azért kerültek a helyszínre, hogy leleplezzenek három nagy „disznóságot”. 

Maga az ügy és a hozzá kapcsolódó akció abból a meggyőződésből nőtte ki magát – amire tavasztól a pandémia első hulláma csak még inkább ráerősített –, hogy az állam által jelenleg három hónapon át folyósított álláskeresési járadék semmire sem elég. A megélhetésen túl új állást találni sem.

A legkülönbözőbb társadalmi ügyeket és a bajba került társadalmi rétegek problémáit felkaroló civil platform, az aHang még áprilisban, a pandémia első hulláma alatt indított petíciót, hogy minimum a duplájára emeljék az álláskeresési járadék folyósításának idejét

– mondta el Hajdú Gergő, az aHang kampányigazgatója az Indexnek.

Ehhez párhuzamosan egy levélküldő kampányt is levezényeltek: az aHang rendszerén keresztül akkor pár nap alatt közel háromezren írtak Parragh Lászlónak.

Azért pont az MKIK vezetőjét találták meg az egyre népesebb tábort alkotó álláskeresők, illetve a velük szolidaritást vállalók üzenetei, mert Parragh László korábban több nyilatkozatában is Orbán Viktor befolyásos tanácsadójaként tüntette fel magát, akinek a miniszterelnök munkaügyi kérdésekben is ad a szavára.

Ahogy Parragh azt is megszellőztette korábban, hogy új szabályok kellenének az álláskeresési támogatás rendszerében.

Hajdú Gergő elárulta, a hat hónapnyi álláskeresési járadékot kérő petíciót azóta több mint 11 ezren írták alá, amelyre, illetve a levelekre meg is érkezett a reakció.

Amint lehetőség lesz rá, kellő időben megtesszük a megfelelő lépéseket a helyzet rendezésére

– írta szűkszavú válaszában az aHang munkatársainak Parragh László május 6-án, akiből azonban további részleteket nem sikerült kihúzni, hogy mindez pontosan mit jelent.

Ezek után a csütörtöki akción nem véletlenül került a most idézett mondat a MKIK ma újraválasztott elnökétől az első kalapáccsal feltört malacperselybe. Ezt ráadásul Hajdú Gergő szerint Parragh László október 22-én megerősítette, amikor a telefonban azt mondta nekik:

semmilyen ráhatásom nincs erre az ügyre, a véleményem ezzel kapcsolatban nem változott.

A kampányigazgató ezzel kapcsolatban felidézte Orbán Viktor kijelentését is, aki megígérte, hogy mindenkinek lesz munkája.

Ezért az aHang arra kéri Parragh Lászlót, hogy ellenőrizze Orbán Viktor ígéretének igazságtartalmát, és ha nem teljesült, akkor tegyen meg mindent az álláskeresési járadék meghosszabbításáért. Hajdú Gergő kiemelte: a járadék meghosszabbításából annak fogyasztásélénkítő hatása miatt a kis-, közép- és nagyvállalkozások is profitálnának.

Egyre több a kétségbeesett álláskereső

A második összetört malacperselybe az álláskeresési járadék hosszának és összegének nemzetközi összehasonlítása került, szintén nem véletlenül, mert az Európai Unióban itthon jár a legrövidebb ideig a járadék.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az eseményen azért is nevezte szűkmarkúnak az ellátást, mert a jogosultság megszerzéséhez három éven belül 365 nap munkaviszony szükséges, miközben az álláskeresési idő átlaga másfél év.

Az utolsó malacpersely feltörése már annak szólt, hogy elmondásuk alapján, ahogy begyűrűzött a második koronavírus-hullám, a tiltakozó akció szervezői ismét rengeteg elkeseredett, aggódó levelet, történetet kapnak az álláskeresőktől és az állásukat féltőktől.

Csúcson a munkanélküliség

Az október–novemberi KSH-adatokra egyelőre várni kell, a június–szeptemberi időszak mutatói alapján itthon a munkanélküliek átlagos létszáma 208 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt. Idén szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva mintegy 37 ezerrel, 222 ezer főre nőtt a munkanélküliek száma. 2019. szeptemberhez képest pedig 57 ezerrel.

Az aHang munkatársainál ez volt az utolsó előtti csepp a pohárban, az utolsó pedig az, hogy Parragh László megígérte, visszahívja őket, és a jövő héten átveszi tőlük a petíciót, majd erről váratlanul elfeledkezett.

Ezt a gesztust mi úgy értékeltük, hogy ő a maga részéről lezártnak tartja az ügyet. Mi viszont továbbra is úgy gondoljuk, hogy a MKIK elnökének igenis van ráhatása arra, hogy az álláskeresési járadék folyósítási idejének minimum hat hónapra emelésével az állásukat vesztők ne kényszerülnének kétségbeejtő helyzetbe

– érvelt az Indexnek Hajdú Gergő. A kampányigazgató hozzáteszi: „Szerintünk a kormány által sokat emlegetett munkaalapú társadalom azt is jelenti, hogy az évek, évtizedek alatt befizetett járulékainkból támogatást is kapjunk, ha krízisbe kerülünk.”

A mostani akciót, amelynek keretein belül a malactörés után leadták a mKIK portáján Parragh László nevére a petícióra érkezett 11 ezer aláírást, leginkább a nyomásgyakorlás és egyben a figyelemfelkeltés eszközének szánják.

Hajdú Gergőék a Bank Center biztonsági őreinek figyelmét mindenképpen kivívták, különösen azzal, amikor az aHang aktivistái elkezdték az épület falára kívül kiragasztani az álláskeresők hozzájuk érkezett üzeneteit.

Az esemény végén kisebb dulakodás tört ki, miután az egyik maszk nélküli biztonsági őr útját állta, megfogta és próbálta félrelökni a papírokat kirakó fiatal lányokat.

Egy darabig ment a huzavona, majd úgy tűnt, a papírok végül nem maradhatnak, és a kukában landolnak. Mindenesetre a petíciót átvették a portán, az már más kérdés, hogy az aláírásokkal együtt kézbesítik-e az esemény közben 2024-ig újból iparkamarai elnöknek választott Parragh Lászlónak.

Akármi is a történjen, az aHang azt is elmondta az Indexnek, hogy a harcot az egyre népesebb és egyre kiszolgáltatottabb magyar álláskeresői tábor érdekében semmiképp nem adják fel, az eszközeik még nem fogytak el.

Kapcsolódó

Segélyért kilincselni: lehet Mordor, vagy Középfölde

Hallani totális káoszról, félretett telefonokról, de gördülékeny, sima ügyintézésről is a hivatalok részéről.

(Borítókép: Bánkúti Sándor / Index)