szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lakók még a kijárási korlátozások csütörtök éjféli életbe lépése előtt megpróbáltak kijutni a francia fővárosból.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Elképesztő méretű forgalmi dugó keletkezett Párizs körül csütörtök este, néhány órával az országos lezárások életbe lépése előtt. A BBC híradása szerint összesen 700 kilométernyi úton torlódtak fel a járművek az Ile-de-France régióban. A dugó amiatt alakult ki, hogy a párizsiak még a kijárási korlátozások éjféli életbe lépése előtt el akarták hagyni a várost. Akadtak azonban olyanok is, akik éppen hogy vissza szerettek volna jutni Párizsba az őszi szünetet lezáró hétvége előtt.

Emmanuel Macron francia elnök szerdán jelentette be, hogy szigorítják péntektől a koronavírus-járvány elleni intézkedéseket, mert a fertőzés még a tavasszal tapasztaltnál is gyorsabban terjed. Csütörtökön 47 637 újonnan regisztrált fertőzöttet és 250 halálesetet jelentettek.

Éjféltől az ország egész területén kijárási korlátozásokat vezettek be: tilos minden nem elemi utazás, és az emberek csak a szükséges dolgok miatt hagyhatják el otthonukat. Bezárják az éttermeket és a vendéglátóhelyeket, az egyetemeken online oktatásra állnak át, az iskolák azonban nyitva maradnak. Munkába is lehet járni, de szorgalmazzák a távmunkát. Az új intézkedések legkorábban decemberig hatályosak maradnak.

A csütörtök estihez hasonló dugók alakultak ki márciusban, az első országos lezárás előtti időszakban. Akkoriban néhány francia régió lakosai kifejezetten ellenségesek voltak a fővárost elhagyókkal, hiszen Párizst sújtotta leginkább a járvány. Szakértők szerint most nem ez a helyzet: országszerte gyorsan terjed a fertőzés.