A Nébih tesztelte a hazai sütőtököket: íme, az eredmények

A Nébih sütőtöktesztje szerint biztonságosak a magyar termesztésű tökök.

hokkaido-tok
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

11 hazai termesztésű sütőtököt vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a Szupermenta program szezonális tesztjében, és megállapították, hogy biztonságosak a magyar termesztésű, sütni való tökök.

A Nébih pénteki közleménye szerint hét kanadai sütőtök mellett négy eltérő fajtájút vizsgáltak, így a termékteszt kiegészült a delicata, a japán - hokkaido -, a nagydobosi típusú és a provance-i muskotály fajták egy-egy példányával is.

A laboratóriumban mérhető vizsgálatok közül a szakemberek többek között nitrit-, nitrát- és cukortartalom-mérést végeztek, és megnézték, hogy a terményekben mennyi béta-karotin található. A darabolva árusított termékeknél szúrópróbaszerűen ellenőrizték a listeria monocytogenes baktérium jelenlétét is.

Élelmiszer-biztonsági szempontból minden termék megfelelt. Hibás jelöléssel csupán egy esetben találkoztak a hatósági ellenőrök: egy nagydobosiként árusított tök nem felelt meg a fajtajellegnek, a pontatlan tájékoztatás miatt hatósági figyelmeztetés várható - írták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Podcast-sorozatunk legújabb részében a testpozitivitás került terítékre. Tényleg építő jellegű vagy egyre egészségtelenebb a body positivity mozgalom? Mitől függ a testünkkel való viszonyunk? Miért mennek általában a nők plasztikáztatni?

Promóció

A termékteszt kiegészítéseként tartott komplex helyszíni ellenőrzésen egy horti gazdánál mindent rendben találtak a szakemberek. A fajták versenyében pontegyenlőséggel első helyen végzett a kanadai, valamint a provance-i muskotály sütőtök. Ezeket szorosan követve második helyen végzett a nagydobosi sütőtök. A japán sütőtök a harmadik helyre, míg a delicata, azaz tölteni való sütőtök a lista végére került. További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

Fotók: Getty Images

A 8 legfinomabb sütőtökös fogás: a levestől a desszertig

Most van a szezonja, készíts tehát minél több sütőtökös finomságot! Tökéletes sütve, párolva, főzve, eheted levesként, főételként, köretként, sőt mennyei sütik alapja is lehet.

A 8 legfinomabb sütőtökös fogás: a levestől a desszertig

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük