V4NA: Náci és kommunista vonások vannak a BLM-es mozgalmak értékrendjében

Gone with the Wind Cinema drama HISTORY romance 1860s 19th century WOMAN american civil war MAN couple kiss on cheek Scarlett O'Hara Rhett Butler
Elfújta a szél
Gone with the Wind Year : 1939 USA Director : Victor Fleming Clark Gable, Vivien Leigh. It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Vágólapra másolva!
A politikai ideológiájukkal ellentétes alkotások, könyvek, mozifilmek és televíziós sorozatok betiltása vagy a múlt elferdítése, meghamisítása - néhány közös vonás, amely a baloldali BLM-mozgalmat éppen úgy jellemzi, mint annak idején a nácikat, vagy a szovjet kommunistákat. Erről a V4NA nemzetközi hírügynökség írt. Black Lives Matter (BLM) - a fekete életek is számítanak, így lehetne fordítani a szlogenje szerint jogvédő mozgalom nevét, de nyilvánvaló: nem polgárjogi harcosok akciójáról van szó, hanem - különösen látva a fosztogatásokat és gyújtogatásokat - egyszerűen a radikális baloldal agressziójáról. (Ismert az a kép, amikor egy fehér anarchista tüntető erőszakos dührohamában majdnem nekiugrik egy fekete rendőrnek.) Franciaországban is már BLM-nek kezdik hívni magukat a szélsőbalos tüntetők.
Vágólapra másolva!

A V4NA nemzetközi hírügynökség felidézi, hogy mind a náci Németország, mind a bolsevik Szovjetunió a származása, bőrszíne, gondolkodása, családi állapota vagy éppen személyes múltja miatt üldözött művészeket, tiltott be irodalmi alkotásokat vagy éppen filmeket. (Természetesen a nácik és a kommunisták emberek milliót irtották ki - a BLM-mozgalomnak nincs ilyen szándéka, és erre lehetősége sem lesz. De megváltoztatni az emberek gondolkodását, műveket betiltani, a művészetet megváltoztatni, igen.)

Az említett két diktatúra közös vonása tehát, hogy üldözték a másként gondolkodókat, betiltották, sőt 1933-ban Németországban nyilvánosan elégették a könyveiket. Betiltották többek között Albert Einstein, Sigmund Freud, Franz Kafka, Thomas Mann, Ernest Hemingway, Marcel Proust műveinek olvasását és terjesztését is. A Szovjetunióban és a hatalma alá vont kelet-európai kommunista országokban tiltólistára került több "imperialista" (amerikai és brit) író műve, éppen úgy, mint az ellenzéki Alekszander Szolzsenyicin halhatatlan regényei. A cseh Milos Forman vagy a lengyel Andrzej Wajda rendszerkritikus filmjei - tegyük hozzá: remekművei - szintén tiltólistára kerültek. (Sőt, a nyolcvanas évek elején egy ideig Wajdát házi őrizetben is tartották.)

A londoni Holloway Egyetemi Könyvtár a BLM-tüntetések hatására a Twitteren jelentette be, hogy

a "strukturális rasszizmus” elleni küzdelem jegyében levesznek a polcokról bizonyos könyveket, és bocsánatot kértek, amiért ezt nem tették meg korábban.

A könyvtár megjegyezte, hogy lépéseket tesznek gyűjteményeik "dekolonizálására és diverzifikálására”, hogy ezzel is védekezzenek a diszkrimináció ellen. A brit Brexit Párt vezetője, Nigel Farage erre úgy reagált, hogy "megkezdődött a könyvégetés", és hogy ez a fajta fanatizmus "nagyon veszélyes".

Napjainkban a televíziós sorozatok bírnak hasonló véleményformáló erővel, mint annak idején a mozifilmek. A radikális baloldal ezért ki is pécézte magának a szerinte rendszeridegen alkotásokat, kezdve az 1939-es romantikus klasszikussal, az Elfújta a széllel.

Az Elfújta a szél című film egyik jelenete. Forrás: AFP

Elérték azt is, hogy a BBC törölte műsortárából a Waczak szálló (Fawlty Towers) című szatirikus sorozat egyik epizódját, amiben a világhírű komikus, John Cleese Adolf Hitlert utánozza, és a szereplők többször visszautalnak a II. világháború eseményeire. A szélsőbalosok ezzel azt üzenik, hogy ami a sorozat forgatásakor, az 1970-es évek közepén még szórakoztatónak számított, az mára „szalonképtelenné” vált.

Ugyanakkor ezek a szolgáltatók messze nem ennyire érzékenyek a kereszténységet és annak értékeit kifigurázó filmekkel kapcsolatban. A Netflixen jelenleg is elérhető a Krisztus első megkísértése (The First Temptation of Christ) című ízléstelen paródia, amely melegként ábrázolja a keresztények Megváltóját. Annak ellenére is elérhető a film, hogy csak Brazíliában több mint 2,5 millióan írták alá a tiltakozó petíciót.